Ryby na Roztoczu
Roztocze to kraina geograficzna rozciągająca się od Wyżyny Lubelskiej aż po ukraińską część sięgającą do Lwowa. Czym przyciąga turystów przyjeżdżających tu co roku z całego kraju? Tym, co wyróżnia Roztocze pośród innych chętnie odwiedzanych przez turystów miejsc jest jego niepowtarzalna przyroda, która oparła się wpływowi rozwoju gospodarczego. Kolejnym aspektem wyjątkowości Roztocza jest jego niezwykle ciekawa historia i kulturowa różnorodność. Przyroda Roztocza chroniona jest w wielu miejscach programem Natura 2000, który nie pozwala na rozwój szkodliwych dla środowiska przedsięwzięć. Na przyrodniczej mapie kraju jest to jeden z niewielu tak czystych regionów. Czyste powietrze, gleby i rzeki sprawiają, że Roztocze jest zapleczem dla lokalnych wytwórców branży gastronomicznej. Regionalne produkty spożywcze bazują na materiałach najwyższej jakości. Oprócz wędlin, miodów wypieków i nalewek prawdziwą sławą cieszą się ryby z Roztocza. Rozwinęły się tutaj gospodarstwa rybackie zajmujące się produkcją jak również przygotowaniem potraw z ryb. Nierzadko w jednym miejscu spotkać można hodowlę połączono z restauracją czy smażalnią. Serwuje się w nich najświeższe wyroby rybne.
Karczmy rybne na Roztoczu
Do najbardziej znanych producentów ryb i dań rybnych i miejsce gdzie skosztować można tradycyjnie przygotowane przysmaki należą: Gospodarstwo rybackie Dębowy Dwór ze słynną Karczmą pod Szczęśliwym Karpiem w Rudzie Różanieckiej, Karczma Karpiówka w Bełżcu i Chata Rybaka w Bondyrzu. Oprócz nich ryb spróbujemy w wyjątkowo urokliwym i klimatycznym miejscu jakim jest sezonowo działająca restauracja plenerowa Cztery Stawy w Rudzie Różanieckiej jak również wytwórnia przetworów rybnych Smolin Fish w Płazowie. Faktem jest również to, że każda szanująca się roztoczańska restauracja na Roztoczu ma w swoim menu ofertę dla smakoszy ryb.
Restauracje Roztocze
Ryby z Rudy Różanieckiej
Tradycja hodowli i przyrządzania pysznych ryb funkcjonuje w Rudzie Różanieckiej od dziesięcioleci. Gospodarstwo rybackie w Rudzie Różanieckiej to jeden z lokalnych potentatów w branży. Rocznie produkuje się tam blisko 180 ton ryby na ponad 230 hektarach powierzchni stawów położonych wśród roztoczańskich lasów. Ryby karmione są w przeważającej ilości ziarnem zbóż skupowanych od lokalnych rolników. Karczma pod Szczęśliwym Karpiem położona na malowniczej wyspie to miejsce gdzie skosztować można przysmaków takich jak smażone karpie, sumy sandacze, szczupaki ale również zupę rybną pierogi z karpia i wiele innych rybnych potraw.
Karp z Bełżca
Kolejnym wyjątkowym miejscem, gdzie miłośnicy potraw z ryb mogą delektować się przysmakami przygotowanymi ze świeżej ryby jest Karczma Rybna Karpiówka w Bełżcu. Uroku temu miejscu dodaje fakt że ryby odławiane są bezpośrednio przed przygotowaniem z pobliskiego stawu. Absolutnie niepowtarzalną atmosferę zapewnia wewnętrzny staw, gdzie pośród stolików pływają przepiękne okazy hodowanych ryb. W menu karczmy rybackiej Karpiówka znajdziemy smażone ryby takie jak pstrąg, karp, szczupak, sandacz. Nie brakuje w nim również zupy rybnej, pierogów z karpia czy chociażby karpburgera. Karczma Rybna Karpiówka w Bełżcu leży przy uczęszczanej trasie do przejścia granicznego z Ukrainą co sprawia, że jest często wybieranym przystankiem na trasie po Roztoczu.
Roztoczański Pstrąg z Bondyrza
Następnym wyjątkowym miejscem, które przyciąga amatorów świeżej ryby jest restauracja Chata Rybaka położona w miejscowości Bondyrz. Chata Rybaka ze względu na fakt, iż znajduje się na terenie ośrodka hodowli ryb łososiowatych specjalizuje się głównie w przygotowaniu potraw z pstrąga. Roztoczański pstrąg w wydaniu Chaty Rybaka to prawdziwy rarytas. Potrawy z pstrąga w restauracji Cata Rybaka w Bondyrzu przyciągają wielu wygłodniałych po zwiedzaniu okolicy turystów. Nierzadko trzeba tutaj poczekać w kolejce na możliwość skosztowania roztoczańskiego pstrąga. W karcie dań restauracji Chata Rybaka w Bondyrzu znajdziemy wiele innych potraw zarówno rybnych jak i innych- niekoniecznie związanych z głównym profilem działalności lokalu. Malownicze położenie restauracji nad rzeką Wieprz, której meandry w tej okolicy przyciągają całe rzesze kajakarzy i turystów zarówno pieszych jak i rowerowych to kolejny atut Chaty Rybaka.
Slow Food Cztery Stawy
Pod hasłem Kuchnia, Natura Relaks funkcjonuje nietypowe miejsce- sezonowo działająca restauracja Cztery Stawy w Rudzie Różanieckiej. To nie miejsce dla amatorów szybkiego jedzenia. Tu wytwarzane potrawy rybne powstają z prawdziwą pasją. Turyści, którzy raz chociaż trafili do Czterech Stawów zachwycają się niepowtarzalną atmosferą położonej wśród lasów, niewielkiej restauracji. Skosztować można tutaj smażonej ryby z frytkami czy chociażby Fishburgera. To ostatnie danie chętnie wybierają młodsi amatorzy rybnych potraw chociaż samo danie niewiele ma wspólnego z burgerami z popularnych fast-foodów. W menu restauracji Cztery Stawy znaleźć można również chłodnik i wiele innych rybnych przysmaków.
Wędkowanie na Roztoczu- Łowiska
Dodatkowym atutem restauracji rybnych opisanych powyżej jest również możliwość amatorskiego wędkowania na terenie obiektów jak również możliwość przygotowania złowionej ryby bezpośrednio w restauracji. Łowiska to dla miłośników wędkowania niemała atrakcja. Turyści przybywający z całej Polski chętnie próbują swoich sił na roztoczańskich akwenach. Złapane ryby cenią za ich dobrą kondycję jak również pyszne mięso. Wędkarzy na Roztocze przyciągają malownicze, zatopione w lasach zalewy: zalew Rudka w Zwierzyńcu, zalew w Majdanie Sopockim, zalew w Krasnobrodzie, zalew w Józefowie, zalew w Górecku Kościelnym, zalew w Krynicach, zalew w Bełżcu, stawy Rógóźno k/Tomaszowa Lubelskiego, zalew Narolu oraz w Lipsku, łowisko przy młynie w Lubaczowie. Wędkarze rzeczni próbują swych sił głównie na rzekach Tanew, Wieprz, Sopot czy Szum.
Najpopularniejsze łowiska komercyjne na Roztoczu to:
Ruda Różaniecka- Dębowy Dwór
Bełżec- Zatyle
Łowisko Specjalne w Hutkach k. Krasnobrodu
Łowisko 4Stawy w Machnowie Starym w gminie Lubycza Królewska