Lubelsko – Podkarpacki Szlak Karpia
Turysto, porzuć wielkomiejski zgiełk, pośpiech, stres. Przyjedź choć na chwilę na Wschód Polski, na Lubelszczyznę i Podkarpacie, gdzie można się zrelaksować, nabrać sił, dystansu i poczuć się prawdziwie wolnym i spełnionym człowiekiem. Zarówno piękno Lubelszczyzny
jak i Podkarpacia polecane jest szczególnie tym, którzy lubią nowe wyzwania oraz odkrywanie jeszcze rodzimych, aczkolwiek nieznanych miejsc pełnych smaków regionalnej kuchni oraz niepowtarzalnego smaku potraw z ryb słodkowodnych.
Wystarczy krótka podróż, by znaleźć się w na łonie natury- w otoczeniu zieleni, nieskazitelnych lasów, pól czy stawów pełnych ekologicznych i najsmaczniejszych Polskich ryb, kuszących bogactwem przyrody i regionalnej kuchni.
Zwolnij, weź głęboki oddech, przesiądź się na rower i wyrusz do krainy lessowych wąwozów, magicznego Baranowa Sandomierskiego, klimatycznej Poniatowej czy malowniczego Roztocza - słynącego z jodłowo- bukowych lasów, malowniczych wzgórz i pagórków, przejrzystych rzek i potoków, poprzecinanych małymi skalnymi szumiącymi wodospadami. Wybierz się na spacer
po lasach Janowskich, Puszczy Sandomierskiej, zabierz rodzinę na ryby i wprowadź spokój i harmonię choć na chwilę do swojego zabieganego życia. Wyrusz w podróż smaków natury i odwiedź obiekty gastronomiczne na Lubelsko- Podkarpackim Szlaku Karpia.
Rekomendowane restauracje, punkty gastronomiczne i zadbane gospodarstwa rybackie, w których odnajdziesz ekologicznie hodowane karpie, pstrągi, sandacze czy sumy, zabiorą Cię w podróż po smakach rejonu Lubelszczyzny i Podkarpacia, który zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia, a dzieci bez najmniejszego problemu będą zajadały się pysznie i bajkowo przyrządzoną rybą dla młodego pirata….
Odszukaj z naszą pomocą najsmaczniejsze potrawy z ryb w restauracjach i obiektach oznaczonych symbolem „Złotej Łuski” na „Lubelsko -Podkarpackim Szlaku Karpia”. Karp to bowiem smaczna ryba – warto „smakować na jego szlaku”!
Gospodarstwa rybackie na szlaku
OŚRODEK HODOWLI RYB ŁOSOSIOWATYCH „PSTRĄG ROZTOCZAŃSKI”
Znajduje się w przepięknej krajobrazowej otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego – w miejscowości Bondyrz (gmina Adamów), pod adresem Bondyrz 9a, 22-442 Adamów. Oprócz sprzedaży materiału zarybieniowego oraz świeżych ryb wszystkim zwolennikom naturalnej
i zdrowej kuchni oferują konsumpcję na miejscu. Przy hodowli działa bowiem wyspecjalizowana Restauracja Rybna, której menu – bogate w domowej jakości potrawy z pstrąga wędzonego, smażonego i pieczonego – serdecznie polecamy. Istnieją na rynku od 2012 r., choć jak przewrotnie przyznają, stali bywalcy stołują się tam znacznie dłużej, kupując świeże ryby z ekologicznej hodowli, która powstała w 2002 r. W listopadzie 2012 na terenie Ośrodka „Roztoczański Pstrąg” uruchomiona została Restauracja Rybna. W utworzonej przez Joannę i Adama Krzywoszów restauracji turyści, jak i stali bywalcy mogą zjeść potrawy z ryb z własnej, znajdującej się przy restauracji hodowli. Przepisy, według których powstają potrawy w Chacie, pochodzą ze starych instrukcji oraz doświadczeń Joanny Krzywosz i szefa kuchni. W menu są więc pstrągi w różnych smakach z grilla, pieca oraz pyszne zupy rybne. Serwuje się w niej przede wszystkim potrawy z wyhodowanych pstrągów połączonych z bukietami warzywnymi i owocami z Roztocza. Wystrój restauracji, jej otoczenia – na skraju lasu,
w sąsiedztwie rzeki Wieprz, spokój, cisza pozwalają na udany odpoczynek od szarej rzeczywistości. W okolicy znajdują się liczne szlaki turystyczne, trasy rowerowe i spływy kajakowe. Jest więc gdzie spalić kalorie po królewskiej uczcie w Chacie Rybaka. Hodowla Ryb
Łososiowatych - jej początki sięgają 2002 roku, kiedy to wykonane zostało pierwsze zarybienie pstrągiem.
Od tej pory nieprzerwanie oferowana jest klientom możliwość zakupu materiału zarybieniowego w detalu i w hurcie oraz pstrągów surowych.
W ofercie „Pstrąga Roztoczańskiego" znaleźć można również zaproszenie do zwiedzania nadającego Ośrodkowi niezwykły klimat, zabytkowego młyna wodnego – będącego niewątpliwą atrakcją dla odwiedzających turystów, spragnionych niecodziennych widoków oraz ciszy i uroku Roztocza. Niebywałą atrakcją jest niewątpliwie zabawa połączona z edukacją - podczas zwiedzania tajemniczego, zabytkowego, wodnego młyna.
GOSPODARSTWO RYBACKIE „BEŁŻEC” „KARPIÓWKA”
Rodzinne ponadstuhektarowe Gospodarstwo Rybackie Bełżec istnieje od ponad 50 lat. Właściciele hodują ryby z pasją, korzystając z wielopokoleniowego doświadczenia oraz najnowszej wiedzy z dziedziny akwakultury wzbogacanej wieloma szkoleniami i konferencjami
rolniczo-rybackimi. Na stawach prowadzona jest produkcja karpia konsumpcyjnego oraz zarybieniowego. Hodowane gatunki to: karp, amur, tołpyga, szczupak, sum, sandacz i pstrąg. W skład gospodarstwa wchodzą 3 obiekty:
- Bełżec - magazyny rybne, baseny pstrągowe, siedziba oraz karczma rybacka Karpiówka;
- Zatyle - łowisko komercyjne 12 ha z prawdziwymi okazami ryb;
- Kornie - obiekt hodowlany 102 ha lustra wody.
Stawy położone są na najczystszych terenach objętych programem Natura 2000. Prowadzenie gospodarstwa na poziomie wysokiej kultury stawowej, dokarmianie ryb zbożem oraz utrzymanie należytego dobrostanu ryb owocuje osiągnięciem wielu prestiżowych nagród, jak Srebrny Gryf, Puchar Marszałka Województwa Lubelskiego za osiągnięcia w rybactwie oraz najlepsze gospodarstwo rolne w Województwie Lubelskim w 2018 r.
„KARPIÓWKA”
Karczma rybacka „Karpiówka" powstała w 2015 r. na terenie Gospodarstwa Rybackiego „Bełżec", przy stawach pełniących funkcję zimochowów. Serwowane są w niej ryby pochodzące z własnej hodowli, odławiane kilka razy dziennie, dzięki czemu są zawsze świeże i najwyższej jakości. Do pracy podchodzi się z pasją, a w kuchni nie używa się konserwantów ani wzmacniaczy smaku.
W dwuletnim istnieniu na rynku zdobyli wiele nagród za potrawy z ryb. Należy tu wymienić nagrodę za I miejsce w konkursie Ryba z Roztocza, który odbył się podczas Jarmarku Galicyjskiego - Smaki Roztocza w 2017 r. czy również w roku 2017 na Ogólnopolskich Dożynkach Rybackich - I miejsce za pierogi z karpia. W roku 2018 również na Ogólnopolskich Dożynkach Rybackich uhonorowano I miejscem zupę rybaka serwowaną na co dzień w karczmie Karpiówka według rodzinnego przepisu. Widok z okien karczmy lub z letniego ogródka na stawy i pluskające ryby - długo pozostaje w pamięci gości. Wyjątkowy klimat tworzy przepływająca przez środek lokalu rzeka Kryniczki, w której doskonale widać duże ryby.
ZARZĄD DÓBR SMOLIN
Zarząd Dóbr Smolin jest przedsięwzięciem rodzinnym od roku 1887. Obecnie gospodaruje na 50 ha gruntów w Smolinie (Hucie Kryształowej) oraz 220 ha stawów w Rudzie Różanieckiej, które zostały nabyte przez Huberta Andruszewskiego i są prowadzone przez firmę Zarząd Dóbr Smolin. Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej kontynuuje chlubne tradycje rybackie poprzedników, jednocześnie wprowadzając innowacyjne rozwiązania zarówno w hodowli ryb, jak i w organizacji przedsiębiorstwa. To firma
rodzinna posiadająca własną hodowlę oraz manufakturę, w której przetwarzane są własne ryby. Ryby wykorzystywane do produkcji wyrobów pochodzą z Gospodarstwa Rybackiego Zarząd Dóbr Smolin w Rudzie Różanieckiej, które znajduje się na Roztoczu, na bardzo czystym ekologicznie obszarze Natura 2000. Hodowane ryby to m.in. karp, szczupak, tołpyga, amur, karaś, sum, lin,
sandacz. Żyją w stawach o piaszczystym dnie i jedzą wyłącznie pokarm naturalny oraz zboże.
ZARZĄD DÓBR SMOLIN Posiadają certyfikaty gwarantujące najwyższą jakość, takie jak: „Jakość i Tradycja„ nadany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za „Karpia z Rudy Różanieckiej" oraz wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktu „Karp Wędzony z Rudy Różanieckiej". Ponadto w ramach dywersyfikacji postanowili rozpocząć działalność gastronomiczną, uruchamiając na stawach obiekt „CZTERY STAWY". Można się tam zrelaksować, zjeść smaczną
rybkę w nowoczesnym wydaniu oraz rozkoszować się otaczającą naturą. Planowany jest tam szeroko rozumiany rozwój działalności turystycznej.
Wyroby SMOLINFISH są idealne w codziennej diecie oraz z okazji świąt.
Produkowane i sprzedawane na lokalnym rynku są:
• Ryby wędzone w domowej wędzarni, wędzone na gorąco, bez konserwantów, bez polepszaczy.
• Paszteciki z ryb słodkowodnych. Proponują paszteciki w trzech smakach:
migdałowy, paprykowy oraz żurawinowy. Są to produkty bezglutenowe, pieczone i
pasteryzowane.
• Klopsiki rybne w galarecie, opiekane i zalane galaretą. Są to produkty bezglutenowe.
• Karp pieczony w sosie pomidorowo-paprykowym.
• Karp wędzony w zalewie porowej.
• Karp pieczony w jarzynce w oleju.
• Karp w galarecie/ z warzywami.
• Ryby świeże m.in.: karp (również filety bez ości), tołpyga, amur (również filety bez ości), pstrąg,
jesiotr, sandacz, leszcz, płoć, węgorz.
Wszystkie produkty są wykonane wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów i
sztucznych dodatków.
GOSPODARSTWO RYBACKIE W RUDZIE RÓŻANIECKIEJ Dębowy Dwór
Gospodarstwo położone na terenie Gminy Narol jest największym i prężnie rozwijającym się gospodarstwem rybackim. Ma najdłuższą historię i najbogatsze tradycje. Obecnie zajmuje powierzchnię ok 250 ha. Gospodarstwo Rybackie „Ruda Różaniecka" funkcjonuje od czasów powojennych, po części na terenach byłego właściciela okolicznych dóbr hrabiego Hugo Von Wattmana, a po części na nowo wybudowanych obiektach. W 2000 r. w wyniku starań pracowników Gospodarstwa Rybackiego powstała spółka cywilna, której Prezesem był obecny właściciel - Mirosław Zaborniak.
W roku 2012 w urokliwym i bardzo klimatycznym zakątku Roztocza powstała Karczma „Dębowy Dwór". Jest to miejsce ostoi i spokoju. Odnaleźć tutaj można spokój płynący z natury. Wśród roztoczańskich lasów okalających stawy rybne wzniesiono hotel oraz restaurację na wyspie. Tutaj serwuje się przepyszne potrawy z karpia z Rudy Różanieckiej, pieczonego suma oraz rozpływające
się w ustach pierogi z farszem z karpia. Nie tylko potrawy rybne przyciągają rzesze turystów. Możliwość aktywnego odpoczynku oraz odprężenia nad wodą kusi każdego, kto przejeżdża obok kompleksu rekreacyjno-turystycznego Karczma „Dębowy Dwór". Dumnie można wskazać dalsze działania właściciela kompleksu stawowego, który z dnia na dzień dąży do rozwoju gospodarstwa rybackiego, udostępniając coraz to nowocześniejsze atrakcje dla turystów podróżujących po Roztoczu. Długofalowe wdrażanie strategii właściciela Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Różanieckiej jest dążeniem do dywersyfikacji dochodów przedsiębiorstwa, które obecnie opierają
się w dużej mierze na sprzedaży wyhodowanych własnych ryb w ilościach hurtowych. Rozbudowa i przebudowa istniejącego budynku hotelowo-restauracyjnego wraz z budową łowiska specjalnego jest krokiem w wybranym kierunku. W efekcie realizacji nowego projektu powstanie nowoczesny zespół turystyczny, który swoim profilem i przekazem marketingowym przeznaczony będzie głównie pod turystykę wędkarską. Znajdzie to swoje odzwierciedlenie w nazwie planowanej inicjatywy, jaką będzie „Podkarpackie Centrum Turystyki Wędkarskiej i Edukacji w Akwakulturze". W wyniku tych działań zaoferowane zostaną odwiedzającym turystom oraz miłośnikom wędkarstwa i ryb ulepszone nowe produkty turystyczne w postaci kompleksowej usługi wędkowania na łowisku specjalnym
typu „złap i wypuść" – współfinansowanym ze środków EFMR w zakresie działania „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność" w ramach Priorytetu 4, objętego Programem Operacyjnym „Rybactwo i Morze", wraz z zapewnieniem komfortowej profesjonalnej usługi noclegowo- hotelowej, szkoleniowej oraz konferencyjnej.
GOSPODARSTWO RYBACKIE STARZAWA
Położone jest w południowo – wschodniej części Polski, tuż przy granicy z Ukrainą, w odległości 25 km od Przemyśla. Obejmuje kompleks stawów o powierzchni ponad 800 ha. Ryby hodowlane karmione są naturalnymi paszami. Gospodarstwo posiada własną linię karpia, tzw. „linia starzawska", która wyróżnia się wydłużonym kształtem ciała i jest pełnołuski. Charakteryzuje go dobre tempo wzrostu i
wykorzystywanie pasz oraz wysoka przeżywalność. Dostępne gatunki ryb konsumpcyjnych to: karp, amur biały, sum europejski, szczupak, tołpyga pstra. Karp jest dostępny przez cały rok. Od maja do września istnieje możliwość zakupu także na Łowisku Wędkarskim. Pozostałe gatunki konsumpcyjne dostępne są od października do stycznia.
Atutem gospodarstwa w Starzawie jest posiadanie Certyfikatu Najwyższej Jakości Karpia
Królewskiego wydanego przez Związek Producentów Ryb oraz Certyfikatu „Jakość i Tradycja".
Jest członkiem Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych „Pan Karp", a także Polskiego Towarzystwa Rybackiego.
Gospodarstwo Rybackie w Starzawie oprócz hodowli ryb posiada również Zespół wiat grillowych,który został oddany do użytku jesienią 2015 roku. Składa się z trzech połączonych ze sobą wiat. Wewnątrz znajduje się lada barowa oraz stoły z ławkami, które pomieścić mogą około 200 osób oraz grill, którego średnica wynosi aż 293 cm. Grillowisko posiada zaplecze gastronomiczne, dzięki któremu w sezonie są sprzedawane rybne specjały, produkty spożywcze oraz napoje. Jest to świetne miejsce na biesiadowanie nad wodą.
Inną atrakcją turystyczną jest izba rybacka. Jest to miejsce z duszą. Powstało po to, aby podtrzymywać wielowiekową tradycję rybacką, jaką posiada Gospodarstwo. Jest idealnym miejscem na organizację imprez oraz biesiad. Izba to także doskonałe miejsce na organizację szkoleń czy konferencji. Pragnieniem właścicieli jest, by starzawski karp gościł na stołach w czasie ważnych imprez i uroczystości.
OPracowanie : Eliza Obirek -RLGD Roztocze