FESTIWAL RYB Z ROZTOCZA- Podsumowanie imprezy
W magicznym miejscu na Roztoczu, otoczonym koroną drzew górującą nad taflą wody, 20 i
21 czerwca br. odbyło się wielkie z elementami edukacyjnymi, promocyjne przedsięwzięcie
poświęcone kulturze, sztuce, kuchni i gotowaniu. W tych dwóch dniach DĘBOWY DWÓR, w
Rudzie Różanieckiej stał się centrum kulinarnym, konferencyjnym, targowym, wystawowym.
Świadczyła o tym liczba przybywających na poszczególne strefy aktywności osób
zainteresowanych.
Organizatorem tegorocznej edycji „FESTIWALU RYB Z ROZTOCZA”, był właściciel kompleksu
hotelowo – wypoczynkowego Dębowy Dwór i jednocześnie Prezes Rybackiej Lokalnej Grupy
Działania ROZTOCZE występującej w roli Współorganizatora – Mirosław Zaborniak. W roli
współorganizatora wystąpił Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
Partnerami wydarzenia byli: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni,
Światowe Stowarzyszenie Kucharzy WAKS, Zespół Szkół Centrum Kształcenia rolniczego w
Oleszycach, Instytut Kulinarny, POLAND Nactinality Kulinary TEAM, Firma Browincja, Okręg
Polskiego Związku Wędkarskiego w Zamościu i Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w
Przemyślu, Gospodarstwo Rybackie w Bełżcu, Karczma Rybacka Karpiówka, Ośrodek Hodowli
Ryb Łososiowatych Pstrąg Roztoczański, Chata Rybaka. Wydarzenie wsparli Sponsorzy:
Selgros Cash and Cary TransGourmet, Firma PRYMAT, Vileda Professional, Firma ECOLAB,
Firma Dora oraz Firma UNILEVER. „Festiwalem Ryb z Roztocza” zainteresowali się Partnerzy
medialni: Przegląd Gastronomiczny, Szef Kuchni, Papaja.pl, Jadę i Jem, Euroregion Roztocze,
Odkrywaj Roztocze, Magiczne Roztocze, ELubaczów.Com.
Festiwal rozpoczą się warsztadami kulinarnymi pod wdzięczną nazwą „Jedzmy zdrowe ryby”.
Drugi dzień zgromadził tłum młodzieży, reprezentujących szkoły branżowe o kierunkach
gastronomicznych i hotelarskich z Województwa Podkarpackiego i Lubelskiego. Pod opieką
opiekunów mogli zwiedzić cały kompleks hotelowo – wypoczynkowy, skorzystać z
prezentacji filmów promocyjnych wyświetlanych przez reprezentantów: RLGD ROZTOCZE,
Euroregion ROZTOCZE, Wytwórnię Filmów Oświatowych w Łodzi, oglądnąć dwie wystawy:
„Opowieści o rzekach” oraz „Pejzaże roztoczańskich stawów”, uczestniczyć w zawodach
wędkarskich przeprowadzonych przez Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego Zamość, czy
popływać rowerkiem wodnym po stawie i poobcować z otaczającą przyrodą.
Jednak największą atrakcją dla młodzieży i innych uczestników wydarzenia było kibicowanie
zakwalifikowanym drużynom (reprezentującym renomowane polskie restauracje i hotele) do
IX edycji Nominowanego Konkursu Kulinarnego Pucharu Polski „SMAKI GALICJI” w Dębowym
Dworze. Drużyny reprezentowali: Dominik Świątecki, Filip Kaczorowski – Restauracja
“Cucina” z Poznania, Maksym Trushkin, Emil Buczyński - Ziomki Poziomki z Hotelu
„Miodowy” z Dzierżoniowa, Marek Filimowski, Szymon Tomaka - Szymon i Marek z
Restauracji – Kawiarni „Stary Piernik” z Rzeszowa, Krzysztof Kowalski, Kamil Bujdasz - Szklane
Lniane z Korczyny niedaleko Krosna i Paweł Gałecki, Jakub Śniadecki - Trybunalska City Pub z
Lublina. Zawodnicy przed odprawą konkursową musieli sprostać dodatkowemu zadaniu.
Polegało ono na przepłynięciu stawu za pomocą łódki rybackiej po podstawowy produkt –
rybę suma pospolitego, który zapewnił Gospodarz Dębowego Dworu dla zawodników
konkursu.
O randze konkursu mówił skład sędziowski: Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego
Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC,
Piotr Szczygielski – członek Zarządu OSSKiC i sekretarz projektu, a także reprezentujący
Podkarpacie: Kamil Tłuczek – laureat konkursów zwyciężonych w Polsce i zagranicą, na co
dzień pracujący w Restauracji Patio Grand Hotel Boutique w Rzeszowie i Starym browarze
Rzeszowskim, oraz Marcin Purgacz – Ambasador Podkarpackich Smaków i Dyrektor Zespołu
Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Maciej Grubman –
właścicielem Irish Pub Galway w Rzeszowie. Konkurs odbył się pod obserwacją
przedstawicieli Międzynarodowych Targów Poznańskich – Sylwii Rogowicz i Szymona
Pewińskiego. Serwis i obsługę kelnerską Konkursu zapewniła wspaniała młodzież z Zespołu
Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach (Partner wydarzenia) pod
kierownictwem Agaty Dudzińskiej.
Na moment dziedziniec hotelu Dębowy Dwór zamienił się w ryneczek produktów lokalnych.
Uczestnicy wydarzenia na stoiskach mogli przejechać się superszybkim, elektrycznym
motorem pozbawionym charakterystycznego i głośnego warkotu, posmakować
roztoczańskich nalewek, olejów i kraftowego piwa, pokosztować produktów lokalnych. W
większości stoisk królowały produkty i dania rybne. Zainteresowani mogli także uczestniczyć
w warsztatach sprawiania ryby i gotowania w zupy rybnej. Największą atrakcją ryneczku było
potężne akwarium z rybami hodowanymi w roztoczańskich gospodarstwach rybackich.
Gospodarstwo Rybackie Karczma Dębowy Dwór oraz RLGD Roztocze zaprosili uczestników
Festiwalu Ryb z Roztocza na konferencję "Spotkaj się z Rybakiem na Roztoczu". Wygłoszone
prelekcje przybliżyły słuchaczom tradycje hodowli ryb słodkowodnych. Niespodzianką
Festiwalu była wystawa Międzynarodowego Festiwalu Filmów Przyrodniczych im.
Włodzimierza Puchalskiego (z Łodzi). Komisarz wystawy Marek Trzeciak w trzech słowach
przybliżył fotografię przyrodniczą, pokazał jej efekty i zaprosił na festiwal do Łodzi.
Podsumowanie konferencji wzbudziło największe emocje, a to za sprawą ogłoszenia
wyników IX edycji Konkursu „SMAKI GALICJI” w DĘBOWYM DWORZE. Trzecie miejsce komisja
przyznała Dominikowi Świąteckiemu, Filipowi Kaczorowskiemu z Restauracji “Cucina” z
Poznania. Drugie miejsce wywalczyli: Maksym Trushkin i Emil Buczyński - Ziomki Poziomki z
Hotelu „Miodowy” z Dzierżoniowa. Zwycięzcami konkursu „SMAKI GALICJI” zostali: Krzysztof
Kowalski, Kamil Bujdasz - Szklane Lniane z Korczyny niedaleko Krosna. Laureaci wyjeżdżają z
Dębowego Dworu w Rudzie Różanieckiej, z nominacją do Finału Kulinarnego Pucharu Polski.
Najbardziej nobilitującą nagrodą okazał się być voucher przekazany przez Prezesa OSSKIC
Jarosława Uścińskiego Zwycięzcy – Szefowi drużyny Krzysztofowi Kowalskiemu na wyjazd z
kadrą narodową na tegoroczne Światowe Mistrzostwa Kulinarne do Luksemburga.
Całość wydarzenia dopełnił w najkrótszą noc w roku pokaz kuchni molekularnej wykonany na
tarasie hotelu przez Mistrza Jarosława Uścińskiego oraz grupa taneczna „Sabat” z Zamościa.
Autor-Marlena Wiciejowska